zaterdag 31 januari 2009

Actief leerproject 18-25 jarigen

Phil Daniëls heeft van Metropool de opdracht gekregen om een actief leerproject te starten voor de doelgroep 18-25 jarigen met een multiproblematiek.

Deze doelgroep valt bij heel wat hulpverleninginitiatieven – ook binnen Metropool – uit de boot. Vaak omwille van hun meervoudige problematiek, licht mentale handicap of ernstige gedrags- en/of emotionele stoornis, in combinatie met verslavings en/of psychische en persoonlijkheidsstoornis… Het zijn die jongvolwassenen die voor de bestaande begeleidingsvormen ‘te’ zijn.
Phil krijgt een half jaar om uit te zoeken hoe een begeleidingsvorm voor die moeilijke doelgroep eruit kan zien. Het wordt niet alleen een theoretisch project. Integendeel. Ze zal ook aan de slag gaan met jongeren die zich voor dit project aandienen. Al doende experimenteren en leren we.

Expertise bij elkaar brengen
In onze en andere sectoren wordt al geruime tijd op verschillende fronten geroepen om iets voor en met die doelgroep te doen. Ook binnen Metropool is er visie en praktijk aanwezig. En die willen we gebruiken en inzetten!

Oproep van Phil
" Ik doe hierbij een oproep aan diegenen die rond de problematiek van de ‘te-jongeren’ ervaring, visie en goesting hebben om er samen rond te werken. Ik heb mensen nodig die mij voeden en ondersteunen. Je komt niet als vertegenwoordiger van je team, wel uit persoonlijke motivatie. Ik vraag je om actief deel te nemen en je op voorhand voor te bereiden."

Concreet
Deze werkgroep zal in de periode februari - juni vier keer samenkomen. Elke bijeenkomst wordt er een thema uitgediept. Gerlinde Daems zit de werkgroep voor. Laat op voorhand weten of je komt. Indien interesse maar de eerste keer verhinderd? Niet getreurd. Omwille van de thematische aanpak kan je ook later aansluiten.

Kick off op 12 februari
De eerste bijeenkomst is op donderdag 12 februari van 13.30u tot 16.30 in de vergaderzaal van Traject 2. Het thema van de eerste bijeenkomst is het oplijsten van breekpunten voor cliënten.
Gelieve ter voorbereiding van deze 1ste werkgroep na te denken over volgende vragen:

  1. Welke van jullie cliënten haken af binnen jullie hulpverlening? Welke voorwaarden zijn te veel of te moeilijk voor hen?
  2. En vooral: als ik ‘dat’ had mogen/kunnen doen, dan was de cliënt niet afgehaakt of was de cliënt aangehaakt. Wat is die ‘dat’ voor jou?

Reageer
Ben je geïnteresseerd om mee te werken? Heb je nog vragen of bedenkingen. Contacteer Phil Daniëls rechtstreeks of reageer op dit bericht (natuurlijk niet anoniem!).

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik kom;

Piet