dinsdag 6 juli 2010

Erop af!

Gisteren werd in Antwerpen het nieuwe boek van Jos van der Lans 'Eropaf! De nieuwe start van het sociaal werk' voorgesteld .

Het boek is een vervolg op Ontregelen. De herovering van de werkvloer dat twee jaar geleden verscheen. Ontregelen eindigde met de oproep om de beste professionals aan het front aan het werk te zetten. In Eropaf! wordt dat verder uitgewerkt voor het sociaal werk. Hoe komt het dat sociale professionals uit de frontlinies van de samenleving zijn verdwenen en wat moet er veranderen om ze weer een rol van betekenis te laten spelen?


Van de achterflap... "Aan het welzijnswerk hangt de geur van overbodigheid. Het is in de ogen van velen een praatjesmakende en nietszeggende sector. Om die reden bungelen welzijnswerkers onderaan de professionele statusladder, en moeten zij bij besparingen vrezen voor hun baan." Het boek probeert hierop een antwoord te formuleren.


Na een kritische reis door de geschiedenis van het welzijnswerk schetst Eropaf! een aantal mogelijke nieuwe ankerpunten voor sociaal werk. "Op steeds meer plekken onttrekken professionels zich aan de bureaucratie en gaan eropaf. Dit type sociaal werker gelooft in de kracht van mensen. Ze verstaan de kunst van het verbinden. Ze zijn herkenbaar aanwezig, buurtgericht, activerend en gericht op ‘eigen kracht’, georiënteerd op de leefwereld van mensen en hun sociale ecologie, antibureaucratisch en buiten-insititutoioneel, krachtig gemandateerd, politiek geruggensteund en wars van snelle (deel)specialismen..." Het is volgens Jos van der Lans de manier om het sociaal werk een nieuwe, en noodzakelijke, impuls te geven.


Dit boek moet je lezen als je de toekomst van het sociaal werk, en de richting die Metropool uitgaat, beter wil begrijpen.


Eropaf! De nieuwe start van het sociaal werk bevat 185 pagina, en kost € 16,50. ISBN: 978 90 457 0431 9

1 opmerking:

Nico zei

Ook interessant
http://www.eropaf.org/