woensdag 13 mei 2009

WG

Vergaderen en bespreken. Daar zijn we goed in. Teamvergaderingen. Strategisch Comité. Beleidsgroep Cliëntparticipatie. Clusteroverleg. Managementteam Trajectteams. Werkoverleg. Cliëntbesprekingen. Werkgroepen. Perfico. Raad van Bestuur. Projectgroepen. Het bestaat allemaal. En dat alleen nog maar binnen Metropool. Niet moeilijk dat velen zo moe zijn, achter de feiten aanhollen of aankijken tegen een energiefit. Kan het niet anders? 


Waarom vragen we ons zo weinig af of elke vergadering wel zin heeft? Is het altijd even efficiënt en effectief? Is iedereen rond de tafel nodig? Kunnen we eenzelfde resultaat niet bereiken zonder samen te komen? Biedt digitale samenwerking een uitweg? Misschien volstaan minder en kortere vergaderingen die dan ook nog eens to the point zijn? Of een ander idee. Is een bijeenkomst van één dag met een duidelijke planning en doel niet efficiënter (én leuker) dan vier werkgroepen van telkens twee uur? Dit laatste idee is gepikt van deze blog (met dank aan Luc M). Misschien moeten we het niet proberen maar gewoon doen. Laat maar horen.


Nico 

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Je hebt ook nog subwerkgroepen.

Nico Bogaerts zei

Ter verduidelijking. Mijn oproep linkt aan de vaststelling dat we zelfs op het Changeteam niet verder komen dan de opstart van nog maar eens een werkgroep die x-aantal keer zal samenkomen. Het moet toch anders kunnen? Met meer creativiteit, meer vertrouwen, meer fantasie... Zeker als gemotiveerde medewerkers dreigen af te haken omwille van te weinig tijd is het nodig om ons hier dringend een keer over te buigen. Alé komaan.

Anoniem zei

Goei punt, Nico. Geen onbelangrijk thema, ook niet voor 't Changeteam. En dan is er nog het grote verschil van vergaderingen die ingecalculeerd zijn in een goed bezette dagelijkse agenda, en de vergaderingen die door 't opstarten van vanalles en nog wat hier nog 's bovenop komen. En dan komen we weer bij die 20/80, 10/90. Ideeën die gepikt zijn bij boostende bedrijven die gewoon extra volk kunnen inlijven om zo aan die 20/80 te komen, terwijl ons CAW'tje budgettair iets krapper zit. Er is dus werk aan de winkel voor ons. Let's do it.
Gert, Woonbegeleiding Berchem

koen zei

vorige vrijdag op het strategisch comité hebben we gesproken over hoe we in de vernieuwingbeweging nu moeten omgaan met dingen zoals procedures (bureaucratie) en hiërarchie. En we hebben beslist om... een werkgroep op te richten. Johan zal daarvoor een oproep doen, maar 't is misschien goed om ineens suggesties tot een andere werkwijze voor te stellen? Ik ben curieus

Anoniem zei

Een duidelijk doel, goede voorbereidende documenten, de juiste vraagstelling en een gezonde dosis vergaderhygiëne. Het is niet drastisch maar het kan helpen.

lot zei

ik ben een echte fan van het changeteam, maar heb me ook al eens in stilte afgevraagd of de grote 'change' op deze manier niet zal eindigen in een hoop nieuwe projecten, and that's it.
Maar zoals ik zei: ik denk daar enkel in stilte aan, want heb voorlopig ook nog niet echt alternatieve ideëen.