vrijdag 17 juni 2011

Afscheid van de rode pinguïn...

Beste Bloggers,

De Rode Pinguïn Blog werd in het voorjaar 2008 geboren in residentie La Misène op de dijk in Oostduinkerke. Stel u van die residentie niet te veel voor, het kleinste huisje op dat dijkje, maar een heerlijke plek om naar de zee te dromen. De blog ontstond in een vlaag van intuïtief vernieuwingsenthousiasme. Hij werd sterk gevoed door Bianca De Wolf en Nico Bogaerts, waarvoor veel dank.


Oorspronkelijk was het een blog over organisatievernieuwing, later over alles wat er in Metropool gebeurde. We hebben geïnformeerd, gedebatteerd, geleerd en af en toe een quiz gehouden. Onder andere leerden we dat de blog veel werd ‘gehit’ maar qua interactiviteit teveel eenrichtingsverkeer was. Binnenkort komt er in Metropool een digitale werkplek die daar beter in wil zijn.

De blog vertelde over het changeteam, de rode pinguïnkampen, het metropoolcafé, cliëntparticipatie, en over de honderden boeiende zaken die in Metropool aan de hand waren. Ik vond het een geweldig boeiend experiment. Maar zoals het in onze genen zit om telkens nieuwe dingen te ontwikkelen, zit het ook in onze genen om op tijd te stoppen, om weer ruimte voor iets nieuws te creëren.

De concrete aanleiding om deze blog te stoppen is de beslissing om in Antwerpen te bouwen aan een nieuwe sociaal werk organisatie, met de CAW’s en hopelijk ook met andere partners. Een nieuwe organisatie bouw je samen op, met nieuwe verhalen. Natuurlijk ga ik de rode pinguïn missen, het gekke beest heeft lang in mijn hart gewoond. Maar ik geloof dat er snel een raar gekleurde feniks, of een ander wezen zal ontstaan om jullie te informeren over hoe we er in slagen om een nieuwe, swingende, warme, niet hiërarchische en niet bureaucratische sociaal werk organisatie te creëren, met de cliënt centraal.

Dank dus voor uw interesse, en adieu lieve rode pinguïn, het ga je goed!

Geen opmerkingen: